Blog Tip Perniagaan

7 Soalan Utama Usahawan Perlu Tanya Bila Bisnes Dah Mencapai Usia 5 Tahun.


Bisnes anda dah capai usia 5 tahun? Tahniah..!
Bukan senang untuk sesebuah bisnes mencecah usia 5 tahun. Di Amerika Syarikat, sebuah negara yang ramai penduduk, dengan ekonomi yang bergerak maju, persaingan yang banyak dan permintaan yang tinggi, setiap 1 dari 12 bisnes yang dibuka tak kan mampu untuk bertahan pada tahun pertama.  Dan kalau bertahan pun, hanya 80% sahaja yang mampu bertahan lebih dari 3 tahun.
Tapi walaupun bisnes dah lama jangan mudah selesa dengan keadaan anda dan mudah nak lepas tangan dari menguruskan bisnes.  Kami sekadar nak pesan, ramai usahawan yang sudah bina bisnes lebih dari 5 tahun akan mula mahu kurangkan pembabitan dalam bisnes, sehingga terlepas pandang beberapa perkara. Antara yang utama anda kena tanya diri anda ialah adakah anda yakin struktur dan sistem bisnes anda dah sangat kuat, sehingga anda dah tak perlu berada langsung di dalam bisnes dan boleh lepaskannya untuk diuruskan oleh orang lain.
Sempena pencapaian anda berniaga selama 5 tahun atau lebih, apa kata anda duduk sekejap dan fikirkan tentang 7 soalan penting yang anda perlu tanyakan kepada diri sendiri dan team anda.
1) Adakah ‘Business Model’ anda masih relevant?
Setelah anda berjaya membina bisnes selama 5 tahun, adakah anda masih nak gunakan ‘business model’ yang sama?  Adakah anda rasa ianya masih relevan atau perlu dilihat semula.  Jika anda mengambil bisnes lain atau dari luar negara untuk anda jadikan ‘business model’ dan contoh, anda juga mesti nak cek perkembangan bisnes mereka. Adakah keadaan mereka sekarang adalah seperti yang anda mahu terjadi kepada bisnes anda 5 tahun akan datang.
Bagaimana sistem dan struktur bisnes anda? Adakah semakin tersusun, dah ada Standard Operating Procedure atau masih lagi kelam kabut?
2) Adakah team anda cukup kuat?
Jangan mudah lepas tangan.  Kesilapan ramai orang dalam bisnes ialah, bila bisnes dah boleh buat duit, anda cepat nak rehat dan biarkan team yang uruskan bisnes.  Bagus jika anda dapat latih dan bina team yang mampu kendalikan bisnes tanpa anda perlu ada dalam bisnes.  Tapi berapa yakinkah anda, team anda mampu melakukannya.?
Sudahkah anda namakan, atau nampak barisan ‘key leaders’ dalam organisasi perniagaan anda yang mampu membantu membawa perniagaan anda ke arah yang anda impikan dan seterusnya capai matlamat yang anda mahu? Kalau anda pun tak jelas dengan apa yang anda mahu, mereka pun pasti tak jelas juga..
3) Adakah ‘distribution channel’ anda kukuh?
Bila bisnes dah mencapai usia 5 tahun, anda perlu fikir tentang ‘distribution channel’ yang anda ada.  Adakah ianya mencukupi? Adakah ianya perlu dikembangkan? Apa cara yang lebih baik untuk memaksimakannya?
Ramai usahawan yang menggunakan sistem stokis dan agen atau sistem francais, atau sistem pengedaran melalui kiosk-kiosk, akan menghadapi cabaran di mana, pada satu tahap akan ada terlampau banyak persaingan sehinggakan stokis, agen dan ‘distribution channel’ anda yang lain terpaksa membuat pilihan samada nak mengedarkan produk anda atau tidak.
Anda perlu bijak untuk perhatikan situasi ini, dan rancang tindakan seterusnya. Mungkin anda perlu perhatikan tentang jenama anda, adakah ianya cukup kuat untuk menarik perhatian para pengedar.
4) Adakah profil pelanggan anda masih sama?
Jangan lupa untuk melihat corak pembelian dari pelanggan anda dan juga profil pelanggan.  Adakah ianya sudah berubah, masih sama atau bertambah baik?  Apakah perubahan yang anda telah buat yang menyebabkan perubahan positif profil pelanggan anda, jika ada. Dan apakah yang ada perlu buat untuk tarik profil pelanggan yang baru, yang mungkin mempunyai kuasa beli yang lebih besar.
Masalah akan berlaku bila anda tak cuba untuk tambah pelanggan anda dan tarik pelanggan dengan profil baru. Anda mungkin perlu lihat kembali produk anda, cara pembungkusan, pengiklanan, dan ‘market positioning’ untuk pastikan anda dapat tarik profil pelanggan yang baru.
5) Siapakah pesaing dan ‘industry leader’ sekarang?
Bila anda semakin berkembang, pesaing anda juga akan berkembang jika mereka masih mampu bertahan sama dengan usia perniagaan anda.
Cuba kaji, antara anda dan pesaing, siapakah yang mampu menawan industri dengan lebih baik?  Siapa yang menawan pasaran dengan lebih luas? Anda perlu tanya diri anda 3 soalan ini:

  1. Jika anda seorang pesaing, apakah yang anda akan buat lebih baik dari apa yang anda ada sekarang dalam bisnes supaya anda boleh bunuh bisnes anda sekarang?
  2. Jika anda seorang pesaing, apakah perkara yang anda lakukan sekarang, yang anda akan berhenti melakukannya?
  3. Jika anda seorang pesaing, apakah perkara yang anda tak buat dan akan mula buat dengan lebih baik.

Luangkan masa bersama team anda untuk jawab soalan ini.
6) Apa teknologi terkini yang ada?
Kegagalan bisnes besar seperti KODAK dan NOKIA ialah kerana mereka memandang remeh kepada teknologi.  Mereka rasakan, mereka dah cukup terkenal, ada pengikut tegar dan telah mantap dalam pasaran sehingga mereka tidak mahu ambil kira faktor teknologi dan perubahan pasaran. Akibatnya, walaupun dah lama wujud, akhirnya KODAK terpaksa mengalami kejatuhan kerana tidak mahu mendengar dan ambil kira tentang perkembangan kamera digital.
Ambil iktibar dari apa yang berlaku kepada KODAK dan NOKIA. Keengganan mereka untuk ambil tahu tentang kemasukan teknologi baru membuatkan mereka terpaksa hilang dari pasaran. Nak bangkit kembali bukan sesuatu yang mudah dan akan mengambil masa.
7) Adakah anda dah rasa selesa?
Keselesaan adalah musuh utama seorang usahawan.  Bila anda berada di mana anda berdiri sekarang, fikirkan jika anda rasa selesa dengan keadaan sekarang.  Fikirkan samada anda dah mampu tawan semua pasaran, semua orang dah tahu dan kenal bisnes anda dan semua teknik pemasaran anda dah buat.  Fikirkan?
Kenapa Coca Cola, KFC, McDonalds, Ford, dan beberapa jenama yang dah wujud semenjak berpuluh dan beratus tahun lalu masih lagi membuat aktiviti pemasaran besar-besaran? Kerana mereka tak rasa selesa dengan keadaan mereka, mereka sedar mereka boleh tumbang sekelip mata tanpa pemasaran, dan mereka sentiasa ada hala tuju yang lebih jelas dan lebih besar.
Apa yang anda perlu buat ialah, perhatikan apa matlamat anda 5 tahun, 10 tahun dan 20 tahun akan datang? Di mana anda mahu berada dan apakah persediaan yang anda perlu ada untuk mencapainya.
Soalan yang paling penting, jika anda sudah tiada, apa nasib bisnes anda di masa hadapan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *